środa, 24 sierpnia 2016

Health tips |2

Hajuu!

Na wstępie chcę podziękować za tak miłe powitanie mnie, jak i mojej nowej serii na tym blogu. Naprawdę, przypuszczałam, że nikomu ona nie przypadnie do gustu, że będzie uznawana za nudną i w ogóle, a tu proszę... 

Dzisiaj przedstawię Wam miód z zupełnie innej strony! Pierwsze skojarzenie do słowa miód
Oto moje:

  • pszczoły,
  • kwiecista łąka
  • szybko gojące się blizny,
  • wzrost leukocytów (a także erytrocytów i innych krwinek)
  • słodzik np. do herbaty
Jak zauważyliście wytłuszczonym drukiem (dobra, to czcionka, ale ćśśś...) napisałam dwie nowe rzeczy niż te standardowe. Dlaczego je dodałam? Otóż, właśnie ten zwyczajny miód jest dobrym środkiem, aby blizna szybciej zaczęła się goić. Ale i też, np. ja często mam opryszczki, głównie na brodzie - wystarczy, że posmaruję małą ilością tego specyfiku miejsce, gdzie zimno się znajduję. Po kilku godzinach zmniejsza swój rozmiar. 
Druga sprawa - wzrost odporności. Jak na początku wspominałam, że tego typu serię prowadzę, ze względu na to, że zbliża się jesień, a w tym czasie promieniowanie słoneczne jest znikome - spada wartość witamy D, żelaza i innych ważnych "minerałów".  Jak dobrze wiemy, jest wiele rodzai miodów, każdy ma trochę inne walory. Przedstawię kilka z nich. 

Miód gryczany- wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne, przyśpiesza gojenie się ran zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. Zalecenia dla osób, które są narażone na choroby układu krwionośnego, np. miażdżyca, nadciśnienie. Jeśli np. mamy złamaną nogę, także się zaleca jego spożywanie. Poprawia pamięć, gdyż zawiera wiele biopierwiastków.   Ze względu na dużą zawartość magnezu polecany jest również w stanach wyczerpania nerwowego, pomocny jest także w zapaleniu opłucnej, leczeniu jaskry, zapaleniu nerek, nieżycie górnych dróg oddechowych. 
Miód akacjowy- działanie bakteriobójcze i moczopędne. Ten rodzaj miodu zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony i glikozydy, które przyspieszają regenerację błon śluzowych żołądka, przez co wspomagają organizm w przypadku trudności trawiennych, schorzeniach nerek i przewodu moczowego. Spożywanie tego rodzaju miodu zaleca się osobom cierpiącym na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Miód lipowy- charakterystyczne dla tego rodzaju miodu jest jego działanie antyseptyczne
i uspokajające. Jest najbardziej skuteczny w leczeniu przeziębienia, grypy i zapalenia oskrzeli, ponieważ działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Zaleca się również stosowanie tego miodu w stanach niepokoju i bezsenności, gdyż ułatwia zasypianie, obniża stres i równoważy ciśnienie.
Miód spadziowy- ten rodzaj miodu posiada większe wartości odżywcze i zdrowotne od miodów nektarowych, ponieważ zawiera dużą ilość białka, dekstryny i biopierwiastków. Stosuje się go głównie w przypadku anemii i w zaburzeniach przemiany materii. Dobrze radzi sobie także w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych. Jest wykorzystywany do produkcji syropów wykrztuśnych. Mają one zazwyczaj zielonkawy kolor i wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Miód ten polecany jest w leczeniu astmy i kamicy nerkowej. Słynie także ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.
Miód rzepakowy- zawiera olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy i dużą ilość glukozy, stąd stosowany jest głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Słynie też ze swoich właściwości detoksacyjnych i jest stosowany przy zaparciach, w leczeniu wątroby, nerek i przewodu moczowego. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniami.
Miód wrzosowy- znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń układu moczowego, kamicy nerkowej, prostaty, zapaleniu jelit i biegunki. Posiada właściwości antyseptyczne, dlatego warto po niego sięgnąć w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.
Miód wielokwiatowy- jest stosowany w szczególności przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym, dlatego polecany jest zwłaszcza osobom uczulonym na pyłki roślin. Słynie on z właściwości leczniczych serca, gdyż wpływa na regulację ciśnienia mięśnia sercowego. Stosuje się go również w przypadku takich dolegliwości jak anemia i ogólne zmęczenie organizmu.

Jak każdy produkt także i miód ma przeciwwskazania. Aby wiedzieć, czy jesteśmy uczuleni na miód wystarczy:
  1. zrobić testy skórne
  2. wykonać badania IgE 
Przepraszam, jak wielu mogło zauważyć niezbyt redagowałam rodzaje miodów, gdyż na napisanie tego posta miałam tylko piętnaście minut. 
Dziękuję za uwagę, do następnego!
~Ks. Sysia

7 komentarzy:

  1. Świetny post! Ja za miodem nie przepadam, ale czasem trzeba go trochę zjeść/wypić ze względu na zdrowie. W sumie to nie wiedziałam, że jest aż tyle rodzai miodów, fajnie, że mogłam się czegoś dowiedzieć. Czekam na kolejne notki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować. Działa na świeże czy starsze rany? Wywaliłam się na rolkach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, szczerze powiedziawszy to używam go na rany ok. 3/4 dniowe. Nie próbowałam na świeże, takie zaraz po zdarzeniu.

      Usuń
    2. Czyli teraz jak posmaruję to powinno być dobrze.

      Usuń
  3. Ciekawa i bardzo przydatna notka, seria bardzo mi się podoba, ja lubię miód, ale rzadko mam z nim do czynienia. Super post, czekam na CD i pozdrawiam :D
    ~Amszii

    OdpowiedzUsuń

REGULAMIN KOMENTOWANIA

▶ Nie używaj wulgaryzmów.
▶ Jeśli chcesz wstawić link do swojej strony, najpierw wyraź opinię na temat posta.
▶ Swoje zdanie wyrażaj w sposób kulturalny.
▶ Nie wysyłaj linków do stron 18+ oraz do takich, na których mogą znajdować się wirusy.
▶ Nie spamuj.